Gaslek gevaarlijk? Dit is wat u wél en vooral niet moet doen
Geplaatst op
Een gaslek gevaarlijk? Ja, levensgevaarlijk! Toch realiseren veel mensen zich niet hoe groot de risico’s werkelijk zijn, totdat ze ermee te maken krijgen. Een kleine hoeveelheid gas kan al leiden tot explosiegevaar, verstikking of vergiftiging. Bovendien kan een gaslek onzichtbaar zijn als het niet goed wordt waargenomen. In deze blog leest u hoe gevaarlijk een gaslek eigenlijk is, hoe u een gaslek kunt herkennen en wat u wél en absoluut niet moet doen wanneer u een gaslek vermoedt.
Hoe gevaarlijk is een gaslek in huis?
Daar kunnen we kort over zijn: zeer gevaarlijk. Een gaslek kan op verschillende manieren een bedreiging vormen voor uw veiligheid:
- Explosiegevaar – Gas is extreem brandbaar. Bij een bepaalde concentratie in de lucht kan een vonk of zelfs een elektrisch apparaat een explosie veroorzaken.
- Vergiftiging door gasinademing – Inademen van gas kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en in ernstige gevallen bewusteloosheid of zelfs overlijden.
- Brandgevaar – Een open vlam, zoals een kaars of fornuis, kan bij een gaslek direct brand veroorzaken.
- Sluipend gevaar – Sommige gaslekken zijn zo klein dat u ze nauwelijks opmerkt, terwijl ze ongemerkt schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.
Twijfelt u over een gaslek? Schakel direct een erkende loodgieter in om de lekkage op te sporen en te verhelpen.

Gaslek symptomen: hoe herken ik een gaslek?
Een gaslek kan soms lastig op te merken zijn, maar het is cruciaal om er snel bij te zijn. Want hoe weet je nu of je gas ruikt? Let op deze waarschuwingssignalen:
- Een duidelijke gaslucht – aardgas ruikt naar rotte eieren, een geur die ter waarschuwing is toegevoegd om lekken te detecteren.
- Sissend of fluitend geluid – dit kan duiden op ontsnappend gas uit een leiding.
- Plotselinge gezondheidsklachten – hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid kunnen tekenen zijn van gasinademing.
- Verkleuring van planten – kamerplanten die plotseling verwelken kunnen een teken zijn van een gaslek.
- Onverklaarbare stijging van uw gasrekening – verliest u meer gas dan normaal? Dit kan wijzen op een lekkage.
Wat wel doen bij een gaslek?
Dat een gaslek gevaarlijk is, dat is wel duidelijk. Heeft u er eentje ontdekt? Of heeft u een vermoeden? Volg dan deze stappen onmiddellijk:
- Draai de gaskraan dicht – Sluit direct de gastoevoer af om verdere verspreiding te voorkomen.
- Ventileer de ruimte – Open ramen en deuren om het gas te laten ontsnappen.
- Verlaat het pand – Zorg ervoor dat u en uw huisgenoten veilig naar buiten gaan.
- Schakel een loodgieter in – Neem direct contact op met een loodgieter om de gaslek te laten opsporen en verhelpen.
- Waarschuw omstanders – Laat buren weten dat er mogelijk een gaslek is, vooral als u in een flat of rijtjeshuis woont.
Wat NIET doen bij een gaslek?
Bij een gaslek zijn er een aantal handelingen die u absoluut moet vermijden:
- Geen apparaten of telefoons binnenshuis gebruiken Dit kan een vonk veroorzaken. Bel altijd buiten naar een loodgieter of hulpdiensten.
- Geen elektriciteit gebruiken Zet geen lampen of apparaten aan of uit. Een vonkje kan al genoeg zijn voor een explosie.
- Geen open vuur of sigaretten. Rook niet en steek geen kaarsen of aanstekers aan.

Gaslek gevaarlijk: hoe gaslek voorkomen?
Beter voorkomen dan genezen. Met deze tips verkleint u de kans op een gaslek:
- Plaats een gasmelder – dit helpt u om gaslekken tijdig op te sporen.
- Laat uw gasleidingen controleren – regelmatige inspectie door een betrouwbare loodgieter voorkomt problemen.
- Gebruik alleen gecertificeerde gasinstallaties – zorg ervoor dat alle installaties die u aanschaft een CE-markering hebben. Deze markering geeft aan dat het toestel voldoet aan de Europese veiligheids- en gezondheidseisen.
- Wees voorzichtig bij verbouwingen – boor of zaag nooit zomaar in muren waar mogelijk gasleidingen lopen. Bekijk bouwtekeningen of gebruik een leidingdetector om te voorkomen dat u per ongeluk gasleidingen beschadigt.

Veelgestelde vragen over gaslek gevaarlijk
Is een kleine gaslek gevaarlijk?
Ja, ook een klein gaslek kan zich ophopen tot een gevaarlijke concentratie. Schakel direct een professional in.
Is gas inademen slecht?
Ja, het inademen van gas kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Bij langdurige of hoge blootstelling kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Gas verdringt zuurstof in de lucht, wat kan leiden tot bewusteloosheid en verstikking.
Hoe ruikt een gaslek?
Aardgas is van nature geurloos, maar om lekkages snel op te sporen is er een geurstof aan toegevoegd. Een stof met een sterke, zwavelachtige geur die vaak doet denken aan rotte eieren. Hierdoor kunt u een gaslek snel ruiken en actie ondernemen.
Wat als ik gas ruik maar geen lek kan vinden?
Simpel: neem hier geen risico. Schakel een betrouwbare loodgieter in en laat de boel controleren.
Vind een loodgieter bij u in de buurt
Of zoek direct naar uw plaats:
Gerelateerde berichten

Opgelicht door loodgieter? Dit kunt u doen!
Geplaatst op
Opgelicht door loodgieter? In deze blog leest u hoe u oplichting herkent, voorkomt en welke stappen u kunt nemen als u bent opgelicht. We bespreken veelvoorkomende oplichterstrucs, hoe u uw geld mogelijk kunt terugkrijgen en waar u juridisch terechtkunt. Daarnaast geven we praktische tips om een betrouwbare loodgieter te vinden, zodat u nooit meer in de val loopt.

Waterslagdemper plaatsen: de beste plek en werkwijze
Geplaatst op
Klapperende leidingen, bonkende geluiden of terugkerende lekkages? Dan heeft u mogelijk last van waterslag. Een waterslagdemper is een slimme en betaalbare oplossing die drukstoten in de leiding opvangt en zo schade en geluidsoverlast voorkomt. Zelf monteren is mogelijk, maar een loodgieter zorgt voor een veilige en duurzame installatie. Twijfelt u of een waterslagdemper de oplossing is in uw situatie? Neem contact met ons op.

Afpersen gasleiding: alles wat u moet weten!
Geplaatst op
Het afpersen gasleiding is belangrijk voor optimale veiligheid en kan nodig zijn bij nieuwe installaties, reparaties of als een leiding buiten gebruik wordt gesteld. In deze blog leest u wanneer afpersen vereist is, hoe het werkt en waarom een loodgieter inschakelen de beste keuze is.