Wasmachine aansluiting maken? 5 stappen voor correcte installatie
Geplaatst op
Een nieuwe wasmachine kopen is eenvoudig, maar een correcte wasmachine aansluiting maken is een ander verhaal. Veel mensen denken dat het een kwestie is van de slang aansluiten, de stekker erin en klaar. Maar wist u dat een verkeerde installatie snel kan leiden tot lekkages, verstoppingen of zelfs schade aan uw woning.
Zeker zijn dat uw wasmachine correct en veilig wordt aangesloten? Volg onderstaand stappenplan of laat het direct over aan een betrouwbare loodgieter.

Stap 1: Controleer of de juiste aansluitingen aanwezig zijn
Niet elke ruimte is zomaar geschikt voor een wasmachine. Controleren of de juiste aansluitingen aanwezig zijn is dus een belangrijke eerste stap:
- Een wateraansluiting
- Een afvoer
- Een geaard stopcontact
In veel woningen is de aansluiting al voorbereid, maar als u de wasmachine op een nieuwe plek wilt zetten, moeten er mogelijk leidingen worden aangelegd. Een verkeerd geplaatste afvoer kan zorgen voor terugstromend water en een ontbrekend geaard stopcontact kan levensgevaarlijk zijn.
Wat is de ideale hoogte voor een wasmachine-afvoer?
Een veelgemaakte fout bij een wasmachine aansluiting maken is een te lage of te hoge afvoer. Dit kan voor de nodige problemen met de waterafvoer zorgen. Vuistregel bij het bepalen van de ideale hoogte? Tussen de 60 en 100 cm boven de grond. Zo zorgt u ervoor dat het water soepel wegloopt, zonder dat de pomp overbelast raakt of dat er verstoppingen ontstaan.
Twijfelt u of uw ruimte de juiste voorzieningen heeft? Bel direct een professionele loodgieter voor correcte installatie.

Stap 2: Zorg voor een goed functionerende afvoer
De afvoerslang moet correct worden aangesloten om te voorkomen dat water blijft staan, water terugstroomt in de wasmachine of de afvoer verstopt raakt. Dit gaat vaak mis. Mensen duwen de slang te diep in de afvoerbuis, waardoor er een vacuüm ontstaat en het water niet goed wegloopt.
Problemen voorkomen bij de wasmachine aansluiting maken:
- Plaats de afvoerslang op een hoogte van 60 tot 100 cm. Dit zorgt ervoor dat het water soepel wegstroomt zonder de pomp van de wasmachine te overbelasten.
- Steek de slang niet te diep in de afvoerbuis om vacuümvorming en terugstroming te voorkomen.
- Gebruik een afvoerbuis met een diameter van minimaal 40 mm, zodat het water goed kan worden afgevoerd zonder risico op verstopping.
Twijfels? Bel een loodgieter en laat uw installatie controleren.

Stap 3: Zet uw machine waterpas
Een wasmachine die niet stabiel staat kan tijdens het centrifugeren flink gaan trillen en bonken. Dit veroorzaakt niet alleen lawaai, maar ook extra slijtage aan de trommel en de vloer. Een scheve machine kan ervoor zorgen dat water niet goed wordt afgevoerd en de pomp onnodig hard moet werken. Dit is dus een belangrijke stap.
Draai de stelpoten stevig vast en stel ze zo af dat de machine 100% waterpas staat. Controleer het door licht tegen de machine te duwen: blijft hij stevig staan? Dan is hij goed afgesteld. Twijfelt u? Een loodgieter kan dit controleren en zorgen voor een stabiele plaatsing.
Stap 4: Zorg voor een goed functionerende afvoer
Ook de afvoerslang moet correct worden aangesloten om te voorkomen dat water blijft staan, terugstroomt in de wasmachine of de afvoer verstopt raakt. Dit gebeurt vaak als de slang te diep in de afvoerbuis wordt geduwd, waardoor er een vacuüm ontstaat en het water niet goed wegloopt.
Plaats de afvoerslang maximaal 10 tot 15 cm in de afvoerbuis en zorg ervoor dat deze niet luchtdicht afsluit. Gebruik een beugel of klem om de slang op de juiste hoogte te houden en vacuümvorming te voorkomen. Twijfelt u? Bel een loodgieter en laat het controleren om schade te voorkomen.
Stap 5: Sluit de wasmachine veilig aan op het stroomnet
Een wasmachine verbruikt veel stroom en moet altijd direct in een geaard stopcontact worden aangesloten. Dit voorkomt kortsluiting en verkleint de kans op oververhitting. Gebruik nooit een verlengsnoer of stekkerdoos, want deze zijn vaak niet berekend op het hoge stroomverbruik van een wasmachine en kunnen brandgevaar opleveren.
Geen geaard stopcontact in de buurt? Neem contact op met een specialist.

Wasmachine aansluiting maken: veelgemaakte fouten
Zelf een wasmachine aansluiten lijkt eenvoudig. Maar een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Een lekkende aanvoerslang, een slecht werkende afvoerslang die te diep in de buis zit of een scheve machine die bij het centrifugeren hevig trilt. Dit zijn vaak gevolgen van verkeerde installatie. Het zorgt niet alleen voor overlast, maar ook leiden tot waterschade, verstoppingen of slijtage aan uw wasmachine.
Twijfelt u of alles correct is aangesloten? Neem contact op met een loodgieter en laat dit snel en vakkundig controleren, om latere problemen te voorkomen.

Wat kost een wasmachine aansluiting maken?
Wasmachine aansluiting laten maken? De kosten hangen af van de situatie. Heeft u al een bestaande aansluiting, dan is het vaak een snelle en minder kostbare klus. Moeten er nieuwe leidingen worden aangelegd? Dan kan het bedrag oplopen. Bij contact geven we u informatie over de kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Wasmachine aansluiting maken: veelgestelde vragen
Kan een wasmachine op een normale kraan?
Nee, een wasmachine heeft een speciale kraan nodig die voorzien is van de juiste beveiliging. Heeft u nog een standaard kraan? Bel een loodgieter en laat uw kraan vervangen.
Wat is de ideale hoogte voor een wasmachine-afvoer?
De afvoer moet idealiter op een hoogte van 60 tot 100 cm zitten. Dit voorkomt dat het water terug de machine inloopt en zorgt ervoor dat de pomp niet overbelast raakt.

Vind een loodgieter bij u in de buurt
Of zoek direct naar uw plaats:
Gerelateerde berichten

Opgelicht door loodgieter? Dit kunt u doen!
Geplaatst op
Opgelicht door loodgieter? In deze blog leest u hoe u oplichting herkent, voorkomt en welke stappen u kunt nemen als u bent opgelicht. We bespreken veelvoorkomende oplichterstrucs, hoe u uw geld mogelijk kunt terugkrijgen en waar u juridisch terechtkunt. Daarnaast geven we praktische tips om een betrouwbare loodgieter te vinden, zodat u nooit meer in de val loopt.

Gaslek gevaarlijk? Dit is wat u wél en vooral niet moet doen
Geplaatst op
Een gaslek is gevaarlijk en kan leiden tot explosies, brand of gezondheidsklachten. In deze blog leest u hoe u een gaslek herkent, welke signalen waarschuwen voor een mogelijk lek en wat u direct moet doen bij een vermoeden. Daarnaast geven we preventietips om gaslekkages te voorkomen en leggen we uit wanneer het inschakelen van een loodgieter noodzakelijk is. Veiligheid staat voorop, dus handel snel bij twijfel!

Waterslagdemper plaatsen: de beste plek en werkwijze
Geplaatst op
Klapperende leidingen, bonkende geluiden of terugkerende lekkages? Dan heeft u mogelijk last van waterslag. Een waterslagdemper is een slimme en betaalbare oplossing die drukstoten in de leiding opvangt en zo schade en geluidsoverlast voorkomt. Zelf monteren is mogelijk, maar een loodgieter zorgt voor een veilige en duurzame installatie. Twijfelt u of een waterslagdemper de oplossing is in uw situatie? Neem contact met ons op.